Connect with us

crypto nieuws

Liefdadigheid of oplichterij? Voormalige FTX Executive’s Foundation beschuldigd van het maken van winst uit tokenprijzen van werknemers

Gepubliceerd

op

FTX crypto

 

Crypto nieuws – Een voormalige FTX executive’s foundation zou een donatie van ongeveer $ 600.000 aan FTT-tokens hebben omgezet in maar liefst $ 150 miljoen. En hij wil nu de bevroren tegoeden verzilveren.

The Wall Street Journal meldde, daarbij verwijzend naar mensen die bekend zijn met de zaak, dat Ruairi Donnelly, terwijl hij werkte bij FTX en het moederbedrijf Alameda-onderzoek, geholpen bij het runnen van een liefdadigheidsstichting gericht op het bevorderen van kunstmatige intelligentie (AI) en effectief altruïsme. Dit waren belangen die hij naar verluidt deelde met de in ongenade gevallen FTX-oprichter en voormalig CEO Sam Bankman-Fried.

Dus wie is Donnelly?

Hij was een van de eerste werknemers van het bedrijf en werd de stafchef in 2019, en werkte tot dan toe zonder formele titel bij FTX en Alameda, zo beweerden bronnen. In 2020 verliet hij deze bedrijven voor zijn werk bij een liefdadigheidsstichting.

En omdat hij een vroege klant was bij FTX, kreeg hij enkele voordelen – deze werknemers kregen namelijk FTT aangeboden voor 5 cent per munt in 2019 voordat het aan het publiek werd aangeboden voor $ 1.

Donnelly vroeg volgens zijn advocaat om $ 562.000 van zijn salaris om te wisselen in FTT, wat neerkwam op zo’n 11,2 miljoen munten. Hij verzocht ook om deze munten als schenking te sturen naar een in Zwitserland gevestigde liefdadigheidsinstelling, Polaris ondernemingenwaarvan Donnelly mede-oprichter was, beweerde de WSJ, daarbij verwijzend naar de jaarrekening van de stichting.

Dan, volgens de mensen die spreken met de WSJ en de jaarrekening van Polaris Ventures,

“De stichting verdiende miljoenen dollars met de verkoop van de tokens nadat ze in 2019 en 2020 openbaar begonnen te handelen voor $ 1, terwijl meneer Donnelly nog bij FTX werkte.”

De stichting heette oorspronkelijk de Centrum voor onderzoek naar opkomende risico’s, opgericht zonder een commercieel belang voor ogen. Polaris begon al snel te participeren in investeringen in AI-bedrijven, zoals een eerste ronde fondsenwerving voor Antropisch in 2021. Polaris stopte samen met Bankman Fried in 2022 meer geld in Anthropic, waarna de waarde van het bedrijf verviervoudigde.

Volgens de mensen die bekend zijn met de zaak,

“[Polaris’] rijkdom komt grotendeels voort uit de eerste overdracht van FTT in 2019.”

En dit is nu een kwestie in de faillissementsrechtbank.

Ex-exec en bevroren fondsen

Nu, midden in het faillissement van FTX en andere juridische procedures, zijn de digitale activa van de beurs bevroren, wat betekent dat noch klanten, noch iemand anders er toegang toe hebben.

Maar de advocaat van Donnelly beweerde dat de munten die naar de stichting werden gestuurd helemaal niet van FTX waren – ze waren bedoeld voor onbetaalde lonen, en verklaarde dat,

“Voor alle duidelijkheid, de FTT die meneer Donnelly namens hem aan Polaris moest doneren, was niet het geld van FTX.”

Volgens het rapport, verwijzend naar de jaarrekening van 2019, ontving Polaris “een subsidie ​​van 11.850.729 FTT”, maar er werd niet vermeld dat het een vergoeding voor werknemers was. Nog geen half jaar later was deze FTT gestegen tot bijna $ 20 miljoen.

Donnelly wil nu dat Polaris Ventures zijn FTX-positie verlaat door de rechten op zijn wisselrekening te verkopen voor centen op de dollar, volgens de bronnen.

Ondertussen schonk Donnelly’s collega van FTX en Alameda ook lonen ter waarde van $ 30.000, “waardoor de totale FTT van de stichting op dat moment op 11,8 miljoen kwam, toen ongeveer $ 600.000 waard”, aldus het rapport, daarbij verwijzend naar de advocaat.

Ongeveer $ 30 miljoen van de $ 150 miljoen aan activa van de stichting wordt bevroren met de activa van de beurs. De meeste van zijn activa worden aangehouden in contanten, crypto en investeringsbelangen.

Het feit dat de rijkdom van Polaris Ventures afkomstig was van FTX-transacties veroorzaakte problemen tijdens de FTX-faillissementsprocedure, dus in tegenstelling tot andere investeerders die hun wisselrekeningen met korting aan investeerders verkochten, kan Polaris dit niet doen.

Niet alleen de oorspronkelijke bedrijven – FTX en Alameda – worden onder de loep genomen, maar ook de munt van de beurs. FTT heeft zware kritiek gekregen vanwege beschuldigingen dat het vatbaar is voor manipulatie, evenals zijn rol in de val van FTX en crypto-geldschieter Celsius.

En het zijn niet alleen de investeerders die eruit willen. Net als Donnelly willen andere voormalige werknemers het scheepswrak zo snel mogelijk verlaten. Adam Cole Jacobs, het voormalige wereldwijde hoofd betalingen van FTX, zou onlangs aan investeerders een claim van $ 15 miljoen hebben verkocht op basis van een ontslagvergoeding. Deze investeerders zullen nu proberen het geld binnen te halen via het faillissementsproces, aldus bronnen.

Ondertussen, zoals dinsdag gemeld, heeft een Amerikaanse rechter zaken tegen Bankman-Fried aangespannen door de Beveiligingen en Uitwisselingen Commissie (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) in de wacht totdat de strafzaken tegen hem zijn afgerond, met het argument dat de uitkomst van de strafzaak waarschijnlijk van invloed zou zijn op de resterende problemen in de civiele zaken.

Mis niets van nieuwe crypto nieuws – Abonneer u om e-mail waarschuwingen rechtstreeks in uw inbox te ontvangen.

Word lid van meer dan 10.000 leden voor dagelijkse crypto nieuws updates!

Loading
Crypto nieuws
Laatste crypto nieuws, Defi, NFT en meer! Wij zijn toegewijd aan Laatste crypto nieuws Laatste nft nieuwes Updates op web3 nieuws.
Crypto nieuws

crypto nieuws

Voor bijna $ 200.000.000 aan crypto gehackt vanhet DeFi-platform Euler Finance

Gepubliceerd

op

Voor bijna $ 200.000.000 aan crypto gehackt vanaf het DeFi-platform Euler Finance

Een hacker maakte maandagochtend vroeg misbruik van het gedecentraliseerde financiële (DeFi)-platform Euler Finance en stal ongeveer $200 miljoen aan cryptovaluta, volgens het blockchain-beveiligingsbedrijf SlowMist.

Euler Finance, een non-custodial lending protocol gebouwd op Ethereum (ETH), erkend de hack op maandag en merkte op dat het samenwerkte met wetshandhavers en onafhankelijke auditors en beveiligingsbedrijven.

Legt uit SlowMist,

“De aanvaller gebruikte flitsleningen om geld te storten en gebruikte ze vervolgens twee keer om de liquidatielogica te activeren, het geld aan het reserveadres te schenken en een zelfliquidatie uit te voeren om eventuele resterende activa te innen.”

Het blockchain-beveiligingsbedrijf merkt op dat de hacker geld heeft gedoneerd aan het reserve-adres zonder te zijn onderworpen aan een liquiditeitscontrole, wat “een mechanisme creëerde dat direct tot zachte liquidatie kon leiden”.

“Toen de zachte liquidatielogica werd geactiveerd door een hoge hefboomwerking, nam de opbrengstwaarde toe, waardoor de vereffenaar het grootste deel van het onderpand van de geliquideerde gebruikersrekening kon verkrijgen door slechts een deel van de verplichtingen naar zichzelf over te dragen.

Aangezien de waarde van de onderpand fondsen hoger was dan de waarde van de passiva (die slechts gedeeltelijk werden overgedragen vanwege de zachte liquidatie), kon de vereffenaar met succes slagen voor hun gezondheidsfactorcontrole (checkLiquidity) en de verkregen fondsen opnemen.

Volgens Kijk op kettingverloor Euler ongeveer 96.833 ETH, ter waarde van ongeveer $ 166 miljoen op het moment van schrijven, en $ 34 miljoen aan de aan de USD gekoppelde stablecoin DAI.

In zijn 2023 Crypto Crime Report merkt blockchain-dataplatform Chainalysis op dat hackers vorig jaar in totaal $ 3,8 miljard hebben gestolen van cryptocurrency-bedrijven, het hoogste jaarlijkse totaal ooit. De hackers gingen ervandoor met een overgrote meerderheid van dat totaal door zich te richten op DeFi-protocollen.

Mis niets van nieuwe crypto nieuws – Abonneer u om e-mail waarschuwingen rechtstreeks in uw inbox te ontvangen.

Word lid van meer dan 10.000 leden voor dagelijkse crypto nieuws updates!

Crypto nieuws
Laatste crypto nieuws, Defi, NFT en meer! Wij zijn toegewijd aan Laatste crypto nieuws Laatste nft nieuwes Updates op web3 nieuws.
Crypto nieuws
Lees verder

crypto nieuws

Amerikaanse regering eist stopzetting van Voyager-Binance.US’ deal van $ 1 miljard – hier is waarom

Gepubliceerd

op

Bron: AdobeStock / Ascannio

Plannen van Binance.US om de activa van Voyager Digital, een ingestorte cryptocurrency-makelaardij, te verwerven, zijn op een addertje onder het gras gekomen na een verzoek van de Amerikaanse regering om de voorgestelde deal in de wacht te zetten.

Volgens gerechtelijke documenten hebben zowel de Securities and Exchange Commission (SEC) als de financiële toezichthouder van New York bezwaar gemaakt tegen de transactie van $ 1 miljard, daarbij verwijzend naar meerdere zorgen.

De SEC zei dat de Voyager-deal mogelijk in strijd is met wetten over het niet-geregistreerde aanbod en de verkoop van effecten.

Meer specifiek zei het bureau dat de transacties in crypto-activa die nodig zijn om de herbalancering te bewerkstelligen “mogelijk in strijd zijn met het verbod in sectie 5 van de Securities Act van 1933 tegen het niet-geregistreerde aanbod, de verkoop of de levering na verkoop van effecten.”

Het bezwaar van de SEC haalde ook rapporten aan van Amerikaanse onderzoeken naar Binance.US en de wereldwijde Binance crypto-uitwisseling, waarvan Binance.US een zogenaamd onafhankelijke partner is. “Regulerende acties” zouden kunnen betekenen dat de deal “onmogelijk te voltooien” wordt, zei het.

Evenzo maakten de belangrijkste financiële toezichthouder van New York en de New Yorkse procureur-generaal Letitia James bezwaar tegen de deal en zeiden dat Voyager “illegaal een bedrijf in virtuele valuta exploiteerde binnen de staat zonder vergunning”.

De toezichthouder vermeldde ook dat, aangezien Binance.US geen licentie heeft of beschikbaar is in New York, Voyager-klanten in de staat mogelijk zes maanden moeten wachten om toegang te krijgen tot hun geld.

“Rekeninghouders in New York zullen niet in staat zijn om de activa op hun rekeningen te controleren, inclusief of ze de cryptocurrency moeten verkopen om verder risico op de volatiele cryptocurrency-markt te vermijden”, aldus de NYDFS, eraan toevoegend:

“Rekeninghouders in andere jurisdicties dan niet-ondersteunde jurisdicties (‘ondersteunde jurisdicties’) hebben daarentegen de vrijheid om de aan hen verschuldigde cryptocurrency te verhandelen, gedefinieerd als ‘Net Owed Coins’ in de APA, zodra hun Binance US-accounts zijn opgezet en hun activa worden gemigreerd.”

Ondertussen houdt de Amerikaanse faillissementsrechter Michael Wiles, die de deal vorige week aanvankelijk goedkeurde, morgen een hoorzitting over de nieuwe bezwaren van de SEC en de hoogste toezichthouder van New York.

“Het Hof kan de regering niet vertellen om nu te spreken of voor altijd te zwijgen voordat Voyager en Binance.US trouwen”, zei rechter Williams in een recente aanvraag. “Niets in de Faillissementswet staat rechtbanken toe partijen vrij te pleiten van aansprakelijkheid jegens de regering voor gedragingen in het verleden en in de toekomst.”

De door Binance.US voorgestelde deal van $ 1 miljard om Voyager te kopen, stelt klanten in staat eindelijk geld op te nemen, met schattingen dat gebruikers 73% van de waarde van hun stortingen kunnen terugkrijgen.

Met name is Voyager niet verplicht om het aanbod van de uitwisseling te accepteren. Het zal tot een maand duren voordat het bedrijf “nieuwe vragen” over de toewijding van Binance.US aan de overname, de naleving van de regelgeving en de veiligheid van klantdeposito’s beoordeelt, aldus het rapport, daarbij verwijzend naar de financiële adviseurs van Voyager.

Voyager was een cryptocurrency-makelaar die in juli Chapter 11 Faillissement aanvroeg, wat werd gevolgd door een biedingsoorlog tussen Binance en de FTX-beurs. Eind oktober verkreeg FTX de goedkeuring van een Amerikaanse faillissementsrechtbank om de activa van Voyager over te nemen, maar het beruchte stortte kort daarna in en Binance was weer terug in het spel.

Mis niets van nieuwe crypto nieuws – Abonneer u om e-mail waarschuwingen rechtstreeks in uw inbox te ontvangen.

Word lid van meer dan 10.000 leden voor dagelijkse crypto nieuws updates!

Loading
Crypto nieuws
Laatste crypto nieuws, Defi, NFT en meer! Wij zijn toegewijd aan Laatste crypto nieuws Laatste nft nieuwes Updates op web3 nieuws.
Crypto nieuws
Lees verder

crypto nieuws

Spaanse La Liga-voetbalclubs klagen crypto-sponsors aan

Gepubliceerd

op

A flag featuring the crest of the Spanish football club Celta Vigo.
Bron: Alexey Novikov/Adobe

Het Spaanse voetbal (voetbal) lijdt aan een “crypto-kater”, beweert een nieuw rapport – met veel La Liga-clubs die achterblijven met “defaults, klachten en een ervaring om te vergeten” nadat partnerschappen met crypto-sponsors zijn verzuurd.

De nieuwste club die in de problemen komt met een sponsor uit de cryptosector is Celta Vigo. De club werkte in 2021 samen met de Turkse cryptobeurs Bitci.

Maar in een persbericht dat eerder deze week op Twitter werd gepubliceerd, beweerde Celta dat de beurs “geen enkele betaling heeft gedaan” sinds de deal werd gesloten.

Celta schreef dat het “bij verschillende gelegenheden gedwongen was om Bitci te vragen om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen”.

De club schreef dat Bitci “zich had beperkt tot het aanbieden van verschillende betalingsbeloften, die het nooit is nagekomen”.

De club verklaarde dat het “besloten had om juridische stappen te ondernemen” om “volledige naleving te vragen van wat de partijen waren overeengekomen”.

De club concludeerde dat het “de grootste inspanningen” deed om een ​​”onaangename situatie” op te lossen die “uitsluitend door Bitci was veroorzaakt”.

Maar de zaak van Celta staat niet op zichzelf. Xataka meldde dat Bitci betalingsuitstel had aangevraagd bij een aantal van zijn andere Spaanse partners, waaronder Celta-rivaal Valencia, evenals de in Barcelona gevestigde La Liga-kant Espanyol.

Espanyol zei dat ze vorig jaar probeerden Bitci voor de rechter te slepen wegens onbetaalde vergoedingen.

Welke andere Spaanse voetbalclubs lijden aan een ‘cryptokater’?

Xakata meldde dat Bitci beweert dat het de “solvabiliteit” heeft om zijn rekeningen aan Spaanse clubs te betalen. Maar naar verluidt zegt het dat de handen gebonden zijn door de recent ingevoerde Turkse wetgeving.

Hetzelfde cryptoplatform heeft ook sponsorovereenkomsten met Cádiz, Alavés en Real Betis. Het sloot ook een deal met de Koninklijke Spaanse voetbalbond – met het logo gedrukt op de trainingskleding van het Spaanse nationale team.

Maar Bitci is niet het enige cryptoplatform dat met La Liga-teams aan een rotsachtige rit begint.

Xakata meldde ook dat vorig jaar de hoofdsponsor van Real Sociedad, een fan-token-uitgever genaamd Iqoniq, foldde. Iqoniq was Sociedad $ 875.000 aan onbetaalde sponsorgelden verschuldigd op het moment van de liquidatie.

Eerder deze maand maakten twee Braziliaanse topvoetballers hun voornemen bekend om een ​​collega-profspeler aan te klagen, bewerend dat hij hen had overtuigd om te investeren in een crypto piramidespel.

Mis niets van nieuwe crypto nieuws – Abonneer u om e-mail waarschuwingen rechtstreeks in uw inbox te ontvangen.

Word lid van meer dan 10.000 leden voor dagelijkse crypto nieuws updates!

Loading
Crypto nieuws
Laatste crypto nieuws, Defi, NFT en meer! Wij zijn toegewijd aan Laatste crypto nieuws Laatste nft nieuwes Updates op web3 nieuws.
Crypto nieuws
Lees verder

Word lid van meer dan 10.000 leden voor dagelijkse crypto nieuws updates!

Loading

Trending